Spara först, konsumera sen

Naturens lag har ingen barmhärtighet. Den är bara lagen.
 
Vi må leva i våra små drömvärldar och den kollektivt skapade drömvärlden (konsumtionssamhället i stort som det ser ut idag) ett tag, men tappar vi kontakten med den fysiska verkligheten och naturlagarna, ja då kan man vara så säker på att de förr eller senare kommer att ta oss ner på marken igen.

Krasch.

Eller håller knäna?

Vilka vingar kan dämpa landningen?Det är ett faktum att människor som regel har behov av att finansiera vissa saker i ett tidigare skede i livet, för att senare betala tillbaka den totalt lite större summan som lånet med ränta blir. Jag tror inte på att totalt förbjuda banker att ta ränta på utlånade pengar. Frågorna rör kanske snarare bla hur lån till privatpersoner ska få ges, vad för slags saker som det ska vara ok att låna till, och vad som inte ska vara ok?

SMS-lån? Telefon-lån? Nej.

Studielån? Huslån? Ja.


Lån till renoveringar/ombyggnationer på hus? Ja, med redovisning med kvitton som bevisar att pengarna använts till just det och inte till en Thailandsresa.


Det är skillnad på konsumtion och investeringar. Lån med ränta till konsumtion har tydligt visat sig vara ett brott. Det återstår bara att föra in det i lagboken.

Spara först, konsumera sen.

RSS 2.0